Kapelboom

Beschrijving

Op de hoek van de Heerbaan, Hollestraat en Groenstraat in Kortenaken staat een opgaande lindeboom aangeplant bij de Sint-Rochuskapel. De huidige kapel dateert uit 1924, maar ook op de kabinetskaart van de Ferraris (einde 18de eeuw) staat op deze locatie al een kapel afgebeeld.

Het is niet duidelijk of de kapel altijd vergezeld werd van een (of meerdere) bomen, maar dat is goed mogelijk. Het planten van begeleidende bomen, vaak lindes, is een algemeen voorkomend verschijnsel in Vlaanderen. Het gaat terug op de gewoonte om kleine kapelletjes in bomen te hangen. Later werd op deze locatie een grote kapel gebouwd en bleef de oorspronkelijke boom behouden. Het kan niet worden achterhaald of ook deze kapel op die manier ontstond, maar dat is niet onwaarschijnlijk. De kapel bevindt zich immers op een kruispunt van twee, vermoedelijke oude, verbindingswegen en het was vroeger traditie om deze te markeren met bomen. De huidige boom is wellicht niet ouder dan de kapel.

Auteurs: Kinnaer, Anse