erfgoedobject

Dreef bij Kasteel van 's Gravenwezel

landschappelijk element
ID
300143
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300143

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Sint Jobsteenweg is een geasfalteerde straat ten oosten van de dorpskern van ’s Gravenwezel. Deze oost-west verlopende dubbele dreef met opgaande bomen ligt in het verlengde van de Kerkstraat en leidt naar de toegangsdreef tot het ten zuiden van de dreef gelegen Kasteel van ’s Gravenwezel, een vierkant waterkasteel uit de 15de-17de eeuw. Vandaar vormt de dreef een hoek naar het noorden toe en vormt zo de verbinding tussen het kasteel en Sint-Job-in-'t Goor. Het tracé van de dreef is reeds duidelijk herkenbaar op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778).

Ten noorden van de dreef bevindt zich de kapel van de overbuur, een als Onze-Lieve-Vrouwekapel ingericht gemeenschappelijk bakhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Langs het westelijk deel van de dreef staan enkele dorpswoningen.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Wylleman, Linda; Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein Catershof en Kasteel van ‘s Gravenwezel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dreef bij Kasteel van 's Gravenwezel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300143 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.