erfgoedobject

Gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode

bouwkundig element
ID
300122
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300122

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vlak bij de Sint-Genesiuskerk ligt het monumentale gemeentehuis, waarvan het oudste gedeelte werd opgetrokken tussen 1937 en 1942 naar ontwerp van de Brusselse architect Henri Jacobs, bekend van de art-nouveauscholen in Schaarbeek, Oudergem en Ukkel. Rond 1930 werd Jacobs aangezocht om het nieuwe gemeentehuis ter vervanging van het oude uit 1834 te ontwerpen. Op 27 september 1937 legde burgemeester Leo Carlier de eerste steen van het nieuwe gemeentehuis. In 1942 werd het in gebruik genomen.

Beschrijving

Complex in eclectische stijl op L-vormig grondplan. Lijstgevel met een parement van gele baksteen op een onderbouw van hardsteen. Dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond. Zwart leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met vijf dakkapellen onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden, aandaken en aan weerszijden twee schoorstenen met schoorsteenaanzetten. De rechthoekige muuropeningen zijn gevat in geprofileerde omlijstingen van gele natuur- of kunststeen.

Centrale toegang met betraliede vleugeldeur (met vermelding 'E. Alexandre Rue Van Volxem Bruxelles'), onder balkon op consoles met deurvenster. Versierde borstwering tussen vleugeldeur en balkon, met aan de renaissance ontleende ornamenten als een cartouche, rolwerk, drie wapenschilden en festoenen.

In het interieur bleef de indrukwekkende lokettenzaal bewaard, uitgevend op een trappenhal. Alles werd in een rijke art-decostijl uitgewerkt, waarbij verschillende gekleurde marmersoorten werden gebruikt.

Op het einde van de jaren 1960 werd het gemeentehuis aan de achterkant uitgebreid in een zakelijke baksteenarchitectuur. Er werd onder meer voorzien in een vergaderzaal voor het schepencollege en een eigen bureau voor de burgemeester, de schepenen en de gemeentesecretaris. Daarbij werd een monumentale toegangsweg aangelegd naar de Zoniënwoudlaan (de Gemeentehuislaan). In 1974 werd het nieuwe gemeentehuis in gebruik genomen.

  • DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 40-41, 166.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300122 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.