Beeld van een Afrikaanse olifant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beeld van een Afrikaanse olifant

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Park van Tervuren

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Park van Tervuren met omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Warande

Beschrijving

Beeld van een Afrikaanse olifant van de hand van Albéric Collin en opgesteld tegenover de ingang van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Het beeld van de Afrikaanse olifant is, voortgaande op de signatuur, een realisatie van Albéric Collin (1886-1962). Op de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel stond het beeld opgesteld voor het 'Pavillon du Congo Belge' van de hand van architect René Schoentjes, als verwijzing naar het koloniale verleden van België. De ontwerper Albéric Collin (1886-1962) is vooral bekend door zijn expressieve, realistische dierensculpturen. In de voorhanden zijnde literatuur wordt foutief aangehaald dat het beeld zou gesponsord zijn door de chocoladefabriek Côte d'Or.

Frans Olbrechts, de toenmalige directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, zorgde ervoor dat het kunstwerk in 1938 naar Tervuren werd overgebracht. Het werd er op een ijzerzandstenen sokkel geplaatst tegenover het museum. In 2005 werd het beeld hersteld en voorzien van een beschermingslaag.

Het witgeschilderde beeld van gewapend beton geeft een olifant weer met geheven slurf en op zijn rug drie Afrikaanse krijgers waarvan één speerdrager.

• LIBOTTON J. & WIJNANTS M. 2001: De olifant voor het museum, in De Horen 28.2, 60-61.
  • Informatie verkregen van Mevrouw Eelen (25 oktober 2019).