erfgoedobject

Knoteikenrijen

landschappelijk element
ID
300084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Knoteikenrij
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De knoteiken staan langs de Heidestraat aan de rand van een open weide- en akkerlandschap, ten westen van de dorpskern van Emblem. De knoteikenrij van zomereik (Quercus robur) bestaat uit twee delen: het betreft een twintigtal knoteiken die als straatbomen gebruikt zijn aan de linkerzijde van de Heidestraat (zuidwest-noordoost georiënteerd) en een aantal bomen die langs een zijpad van de Heidestraat staan (noordwest-zuidoost georiënteerd) met een totale lengte van 200 meter.

De knoteiken vormen een belangrijk beeldbepalend object in de omgeving. Met een dergelijk aantal bomen waarvan het onderhoud behouden is gebleven is deze knoteikenrij zeldzaam te noemen. Bovendien bezit de bomenrij een exemplarische waarde voor gelijkaardige locaties. De knotbomen staan op de grens van de kadastrale percelen en dienden als afbakening van de akkers. Het gebruik van brand- en/of geriefhout afkomstig van de knot was aanvullend ten opzichte van deze primaire functie als perceelsrandbeplanting. Aangezien het gebruik van dergelijk hout sterk verminderd is en door de schaalvergroting van de landbouw zijn tal van dergelijke bomenrijen verdwenen. Op het moment van de bescherming (2013) worden de bomen nog regelmatig geknot en worden de stamscheuten regelmatig verwijderd.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/11035/101.1, Heidestraat, Knoteikenrij (S.N., 2013).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knoteikenrijen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.