Holle weg Kelsbeek

• is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Holle weg Kelsbeek

• is aangeduid als vastgesteld landschapsatlasrelict Holle weg Kelsbeek

Beschrijving

Waar de historische weg, genaamd Kelsbeek, over een uitloper van het interfluvium tussen Gete en Herk loopt, vormt hij een zeer diep ingesneden een holle weg. Het verschil tussen het hoogste punt van de berm en het loopoppervlak in de holle weg bedraagt 10m. Daar is de berm bijzonder steil. In de houtkant komen verschillende zware hakhoutstoven van es en eik voor. De weg is verhard, maar niet erg breed, waardoor hij alleen beperkt lokaal verkeer doorlaat. De holle weg maakt deel uit van het historische wegenpatroon dat al op een 17de-eeuwse kaart zichtbaar is.

• S.N. 2011: Op grond van Sint-Trudo. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, s.l.
  • Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Saint-Mandé (France), schaal 1:14.400, kaartblad 37.

Auteurs: Verboven, Hilde