Opgaande bruine beuk in stadstuin

Beschrijving

Aan de straatzijde van een ommuurde tuin bij een 18de-eeuwse woning, staat een mooie bruine beuk. Uit jaarringenonderzoek blijkt dat deze boom begon te groeien vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Hij werd waarschijnlijk aangeplant door de familie Springer, een notarissengeslacht die toen deze woning bezat. Vermoedelijk zijn de vruchtbare leembodem en de vrijstaande ligging van de boom in de tuin de oorzaak voor de snelle (dikte)groei van deze boom.

In de tuin staan ook nog twee wintereiken, een knotes (omtrek 176 cm) en twee buxussen (omtrekken van 82 en 90 cm) langs een door zuilen geflankeerde trap die van de woning naar de iets hoger gelegen tuin leidt.

• HANECA K., 2014, Leeftijdsbepaling van bomen in de tuin van Beauduinstraat 41, Tienen, onuitgegeven verslag dendrochronologisch onderzoek Onroerend Erfgoed
  • KINNAER A. e.a., 2014, terreinbezoek Huis Kinat en Tuin (Tienen), (terreinbezoek op 11 juni 2014)

Auteurs: Kinnaer, Anse