Hoekhuis en doorgang naar galerij Zilverpoort

Beschrijving

Hoekpand van twee + acht traveeën en twee en een halve bouwlaag met oudere kern, doch sedert 1887 bekleed met neoclassicistische geveldecoratie. Bepleisterde en geel- en witbeschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door kordon vormende lekdrempel (tweede bouwlaag) en houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Rechthoekige openingen samen met halfronde bovenvensters gevat in geprofileerde rondboognis met diamantsluitsteen en paneelwerk, geflankeerd door pilasters. Bewaard houtwerk op bovenverdieping. Zijgevel rechts, voormalige, als risaliet uitgewerkte poorttravee geaccentueerd door imitatiepleisterwerk; op begane grond, doorgang naar galerij zogenaamd "Zilverpoort" naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge), als verbinding naar het Zilverpand. Vernieuwde ordonnantie van de begane grond naar het vrij geïnterpreteerde patroon van de bovenverdieping in plaats van links en rechts deur en twee twee rechthoekige winkelramen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 86/1887.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje