Stadswoningen met tuitgevels

Beschrijving

Twee diephuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). (Verankerde) bakstenen tuitgevels afgelijnd met vlechtingen en schouderstukken, uit de 17de eeuw. Heden met enkelhuisopstand. Nummer 14 als resultaat van de restauratie in 1973-1974 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) onder meer verplaatsen van deur van tweede naar eerste travee. Rechthoekige muuropeningen onder strek; bewaard midden 19de-eeuws houtwerk op eerste en tweede bouwlaag van nummer 12. Achtergevel van nummer 14 bevat uitzonderlijk vierlicht met afgeschuinde dagkanten; vernieuwd houtwerk met kleine roedeverdeling.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1426/1973.
  • CONSTANDT L. (ed.) 1994: Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, Brugge, 48.
  • CONSTANDT L. (ed) e.a. 1988: Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, Brugge, 48.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 455.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

In 1998 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de huisvesting (sinds 2006 Vivendo).