Burgerhuis met toegang tot Het Bourgoensche Cruyce

Beschrijving

Breedhuis van vier/zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, via de brede rondboogpoort toegang verlenend tot zogenaamd "Het Bourgoensche cruyce / Croix de Bourgogne". Lijstgevel van vóór 1847 verfraaid in 1932-1933 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge): onder meer hermaken van houten erker en arcade. Verankerde lijstgevel van baksteen met sterk horizontaal karakter aangegeven door zandstenen onderbouw met rondboogarcade aanzettend op pilasters van Dorische orde, zandstenen speklagen en kroonlijst op klossen. Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten, negblokken en rechte kroonlijst. Rechter travee gemarkeerd door houten erker met festoenen. Achtergevel: verankerde bakstenen achtergevel, eveneens verfraaid naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) in 1932-1933: zie groot benedenvenster in steekboognis, beeldnis boven doorrit, beluikte bovenvensters onder geprofileerde waterlijsten en twee dakkapellen naar 18de-eeuws model. Linker gevel afgewerkt met getrapte top.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 7 juli 1994.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje