Burgerhuis met lijstgevel

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Lijstgevel van circa 1800, doch oude kern uit de 17de eeuw, zie achtergevel en volgens bouwvergunning van 1867 hoge beluikte kelderopening. Bepleisterde en witbeschilderde classicistische lijstgevel onder een bekronend driehoekig fronton met houten klossen en ovaal radvenster. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met oren, vlakke sluitsteen en arduinen lekdrempels, op tweede bouwlaag verrijkt met smeedijzeren leuning. Achtergevel: verankerde bakstenen beschilderde tuitgevel afgewerkt met vlechtingen. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, geblokte ontlastingsbogen en zoldervenster geflankeerd door twee oculi.

Interieur. Oorspronkelijk volledig onderkelderd waarvan heden alleen de kelders aan achterzijde resten: overkluizing door middel van graatgewelven tussen gordelbogen. Kapspant met kepers, schaar- en nokgebinten en bewaarde telmerken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 26/1867.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 451.