Hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Oorspronkelijk drie afzonderlijke panden van respectievelijk drie, vijf en vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder samengestelde schild- en zadeldaken. Lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht; samenvoeging van gelijkvloerse verdieping resulteert in huidig winkelpand. Oude kern zie kelder onder gedeelte aan Wollestraat. Verankerde bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels met rechthoekige bovenvensters. Rechts rondbogige mezzaninovensters onder kroonlijst. Middenste gevel: afgeronde en meer uitgewerkte hoek met latere aanpassingen. Rechthoekige bovenvensters op lekdrempels, doorlopend over middengevel; geprofileerde omlijsting voor linker- en middengevel; op derde bouwlaag deurvenster met balkon op consoles en smeedijzeren leuning; oorspronkelijk op tweede bouwlaag deurvenster met ervoor sierlijke leuning. In het midden gevelafsluiting met kroonlijst op modillons waartussen smalle vensters op doorgetrokken kordon vormende lekdrempels, twee in 1881 toegevoegde dakvensters getypeerd door driehoekig fronton steunend op pilasters van Dorische orde en voluten aan uiteinden + aanpassing van de bedaking.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 76/1881.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje