erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
29919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Dit Huys/ Groot Vlaenderen/ Ghenaemt"/ "voorheen de Fransche", zie naamcartouches in voor- en zijgevel. Hoekpand van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op Korte Winkel, Vlaamse pannen). Bakstenen klokgevel van 1717 ter vervanging van houten gevel. "Kunstige Herstelling" in 1932 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge): onder meer verwijderen van verflagen, in harmonie brengen van benedenbouw, aan Korte Winkelzijde, invoegen van een deur met bovenlicht in neobarokomlijsting, aanbrengen van vensteromlijstingen naar het patroon van het zoldervenster en vervangen van zandstenen elementen door kunststeen; resterende hoekstenen op de begane grond. Geveltop onder meer verrijkt met voluten, vernieuwde naamcartouches en art-decobloemstuk in het timpaan van het bekronende driehoekig fronton. Licht getoogde vensters en deur in toegevoegde vlakke omlijsting met oren en neuten. Zijgevel kant Vlamingstraat: lijstgevel met centrale dakkapel opgenomen in een tuitgevel afgewerkt met vlechtingen en een rondbogig venster in vlakke omlijsting doorlopend over borstwering.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 631/1932.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 425 (onder nr. 74).

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29919 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.