Hoekhuis De Vossesteert

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "De Vossesteert". Diephuis van drie/twee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met 17de-eeuwse kern. Tijdens verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1906, naar ontwerp van architect A. De Wispelaere (Brugge), grondig vernieuwd: begane grond krijgt meer gesloten karakter en op basis van aanwezige sporen vervolledigd in 17de-eeuwse stijl. "Kunstige Herstelling" in 1978 van lichtarm en lantaarn door kunstsmid J. Van den Abeele. Verankerde bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk). Verwerking van zandsteen voor belijnende doorgetrokken onder-, tussen-, en bovendorpels, rechthoekige muuropeningen en ornamenten als mascarons, bas-reliëf met voorstelling van vos en op de hoek Maria met Kind onder baldakijn. Voorts gebruik van rode baksteen voor ontlastingsbogen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 266/1906.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 424.
  • CONSTANDT L., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988,, p. 133-134.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje