Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier stadswoningen

Beschrijving

Huizenblok tussen Pieter Pourbusstraat en Pottenmakersrei bestaande uit vier diephuizen van respectievelijk twee + drie traveeën en twee bouwlagen, en voorts een ritmiek van drie traveeën en drie bouwlagen, nummer 71 twee bouwlagen en zijgevel van zes traveeën, onder vier gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen). Gevels met 17de- of 18de-eeuws uitzicht, nummer 69 van 1776. Vermoedelijk oude kernen, zie hoge kelderopeningen soms met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Verankerde baksteenbouw.

Nummer 65. Witbeschilderde trapgevel (7 treden + topstuk) boven een grijze plint. Gebruik van zandsteen voor hoekblokken en negblokken van rechthoekige vensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten en sporen van ontlastingsbogen; op tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels; topvenster onder steigergat. Zijgevel met vernieuwde goot rustend op zandstenen consoles.

Nummer 67. Trapgevel (8 treden + topstuk) met winkelpui van 1880. Rechthoekige bovenvensters oorspronkelijk gevat in rondboognissen aanzettend op doorgetrokken onderdorpels. Rondboogluik in de top.

Nummer 69. Eertijds zogenaamd "'t Groen Huys". Wit-beschilderde trapgevel (6 treden + topstuk). Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1978 naar ontwerp van architect J. Verbeke (Oostende) onder meer wegnemen van 19de-eeuwse winkelpui en herstellen oorspronkelijke travee-indeling. Rechthoekige deur en vensters in vlakke bepleisterde omlijsting.

Nummer 71. Trapgevel (8 treden + topstuk) met bijhorend achterhuis, geelbeschilderd. Rechthoekige 19de-eeuwse muuropeningen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 42/1880.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje