Burgerhuis De Meyere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Meyere

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "De Meyere". Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Oorspronkelijk sobere neoclassicistische gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. In 1904 naar ontwerp van architect H. Fonteyne verlevendigd met onder meer atlanten en siervazen op de tweede bouwlaag en voluutconsoles onder de kroonlijst; op de begane grond gevelbrede korfboog en toevoegen van centraal dakvenster. Versiering inmiddels verdwenen. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel verlevendigd door imitatievoegen. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting, met neorococosluitsteen op de derde bouwlaag. Klassiek hoofdgestel: uitgewerkte kroonlijst op klossen, fries met spiegels en tandlijst.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 95/1904.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje