Orangerie Sint-Walburga

Beschrijving

Zogenaamd "Oranjerie Sint-Walburga" hoorde oorspronkelijk bij het uitgestrekte jezuïetenklooster. Op een figuratieve kaart van 1674 aangegeven als "een achterplaats met logien aan de noortzijde". Aangeduid op plan van kort na 1773 als brouwerij voor het voorgebouw en "arcades servant de remises" voor de tuinvleugel, met haaks daarop aan de noordzijde de paardenstallen. 1843-1844: dichten van de galerij en verbouwen tot kapel voor de Mariacongregatie. Complex bestaande uit in de loop van de 19de eeuw gewijzigde voorbouw aan de Verversdijk en tuinvleugel.

Aan de Verversdijk beigebeschilderde lijstgevel van verankerde baksteenbouw boven een natuurstenen plint, links een rondboogpoort in geblokte barokomlijsting van arduin met niet te identificeren steenhouwersmerken. Tuinvleugel, verankerde baksteenbouw geritmeerd door negen rondbogen op Dorische zuilen van arduin, rondboog zesde travee met steenhouwersmerken te identificeren met familie Rombaux (?), familie Lechien (?), R. Clinghermans (Soignes en Arquennes).

Interieur. Plafond verrijkt met beschilderde tondi met taferelen uit het Marialeven die verband houden met de herbestemming als kapel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0081/W.
  • CONSTANDT L. (ed.) 1994: Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, Brugge, 96.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt.
  • VAN BELLE J.L. 1994: Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, nummer 472, pagina 22, 58, 158, 693; nummer 567, pagina 60, 158, 714; nummer 741, pagina 19, 65, 766-767; nummer 875, pagina 18, 67, 781.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje