Neoclassicistisch herenhuis van 1869

Beschrijving

Neoclassicistich herenhuis van 1869 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) als verbouwing van ouder pand, zie kelder met Doornikse zuil en fragmenten van kruisribgewelf. Enkelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met verfijnde ornamentatie boven een plint van arduin. Belijnende kordon vormende lekdrempels, gekornist hoofdgestel met rijk uitgewerkte kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren onder rechte kroonlijst; op de tweede bouwlaag, versierde borstweringen aansluitend bij de puilijst en bekronende tandlijst op gegroefde consoles; derde bouwlaag geritmeerd door gegroefde pilasters van Corinthische orde uitlopend op modillons met acanthusbladeren en bekroond door gebogen fronton met cartouchevormige sierstukken. Linker poortrisaliet, gemarkeerd door de steekboogpoort tussen zware geornamenteerde consoles die de arduinen plaat van het dito opengewerkt bel-etagebalkon schragen; deurvenster onder rechte kroonlijst op gegroefde modillons; op derde bouwlaag, smeedijzeren balkonhek en deurvenster onder driehoekig fronton.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 94/1869.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 249.