Neoclassicistisch herenhuis van 1869

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van 1869 naar ontwerp van architecten R. Buyck (Brugge). Het oorspronkelijk ontwerp voorzag een poorttravee maar werd niet vergund omdat die over de bestaande Robijnstraat zou worden gebouwd. Zeven + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en lichtgroen-beschilderde lijstgevel boven een donkergroene plint. Begane grond verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven steekboogdeur en -vensters. Soortgelijke bovenvensters in een geprofileerde omlijsting met oren en cartouchevormige sluitstenen tussen festoenen; op tweede bouwlaag opengewerkte borstwering met ijzeren leuningen. Hoofdgestel met kroonlijst op modillons waartussen panelen. Zijgevel: puntgevel afgelijnd met pseudohoekstenen; blinde deur, beneden- en bovenvenster rechts.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 91/1869.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 8.