Huis De Gouden Wolf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Gouden Wof

Beschrijving

Zogenaamd "Dit huis is / Anno / De gouden Wolf / 1909 / genaamd", zie cartouches. Voormalige winkelgalerij Alberthal (1973-1997) naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) loopt door tot aan Zilverstraat nummers 37-39 met analoge gevel. Monumentaal breedhuis van vier ongelijke (twee brede en twee smalle) traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, dakkapellen); eclectische gevel gedateerd "1909", zie cartouches, in plaats van bepleisterde lijstgevel van 1882. Oorspronkelijk slechts bestaande uit drie ongelijke rechter traveeën, waarbij in 1921 gelijksoortige linker travee in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel zijn toegevoegd naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge). Verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën ter hoogte van de bredere derde uitgewerkt als risaliet, uitlopend op een trapgevel (6 treden + topstuk). Gebruik van arduin voor pui met rond- en korfbooggalerij; natuursteen voor speklagen ter hoogte van de dekstenen in de geveltop en van de dorpels van de al niet gekoppelde bolkozijnen onder geblokte ontlastingsbogen met mascaronsluitstenen; uitgewerkte neorenaissance- en barokcartouches in getoogde en rondbogige boogvelden. Sierankers en rondboogfries onder de daklijst. Getrapte zijgevels (10 treden + topstuk).

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1537/1997.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 162/1921.