Huis De Drie Coninghen

Beschrijving

Zogenaamd "De Drie Coninghen". Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal "17 / 71" verwijst vorig geveluitzicht met name puntgevel. Consoliderende restauratie van 1943 naar ontwerp van architect F. Vervalcke (Knokke) met betrekking tot bovenverdieping; "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): historiserende reconstructie van begane grond naar ontwerptekening van 1886. Bakstenen klokgevel met driehoekig fronton op arduinen plint. Licht getoogde bovenvensters in bepleisterde omlijstingen met oren, neuten en kordon vormende lekdrempels. Rechthoekige Lodewijk XVI-deuromlijsting, bekroond door balkon met smeedijzeren leuning (1943), gedragen door gestileerde consoles. Gereconstrueerde 19de-eeuwse winkelramen met grote roedeverdeling op begane grond.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 9/1886, nr. 211/1943, nr. 1837/1974.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 137-138.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 385.
  • WINDELS-ARICKX B., Huizen in de Steenstraat te Brugge (nrs. 11-19), BO, 1976, nr. 3, p. 146-150.