Stadswoning

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning uit 1748

Beschrijving

Dubbelhuis op L-vormige plattegrond. Vier traveeën en drie bouwlagen onder twee zadeldaken (nok parallel aan de straat). Gebouwd in 1748 als lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee oeils-de-boeuf. 1842: wijzigen van muuropeningen. 1857: toevoegen van mezzanino. Bepleisterde lichtgrijsbeschilderde lijstgevel boven een donkere plint met twee betraliede en één hoge beluikte kelderopening. Ordonnerende kordons en hoofdgestel. Lichtgetoogde muuropeningen waartussen verdiepte panelen. Deur met bewaard houtwerk in Lodewijk XV-stijl van 1748. Persiennes op de begane grond.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 110/1857; Kaarten en plannen, nr. 64.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 359.