Heestenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heestenhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Heestenhoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen ingeplant op omhaagd terrein, opklimmend tot de 18de eeuw: verankerde bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met woonstalhuis ten noordoosten, schuur ten noordwesten en wagenhuis ten zuidoosten.

Woonstalhuis (nok parallel aan de straat, pannen) met woning van vier traveeën en uitspringend stalgedeelte van twee traveeën. Beluikte en betraliede rechthoekige vensters onder houten latei; rechthoekige deur onder dito betralied bovenlicht; linker zijgevel met opkamer in de zuidoostelijke hoek en deels betraliede kloosterkozijnen in deels gekalkte omlijstingen. Bedrijfsdeel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei, gedeeltelijk aangepast; in de rechter zijgevel sporen van zandstenen hoekblokken. Interieur volledig aangepast aan moderne noden.

Tweebeukige schuur van vier traveeën onder geknikt schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Uitgespaarde oostelijke hoek en rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Graffiti die verwijzen naar de familie Van de Bosch, eigenaars van in de 18de eeuw tot op heden, en jaartallen met als oudste 1762.