Huis Inghelburch en lokettenzaal van De Nationale Bank

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Boudewijn Ostenstraat. Breedhuis zogenaamd "Inghelburch" voormalig woonhuis van burgemeester J. Boyaval. Bijhorende lokettenzaal van de "De Nationale Bank" (1887-1987). Thans revalidatiecentrum. Herenhuis van elf/twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien en mechanische pannen), gebouwd in opdracht van Philippe Le Bailly, heer van Tilleghem in de loop van het vierde kwart van de 18de eeuw, mogelijk als verbouwing van vermoedelijk vier panden. 1850: aanbrengen van waterlijst boven poort, toevoegen van kordon vormende lekdrempels en vervangen van deur met bordes door venster. Aangepast aan bankfunctie onder meer in 1885 aanbrengen van gietijzeren hekwerk voor benedenvensters en in 1923 bouwen van lokettenzaal naar ontwerp van architect F. Neirynck (Brussel).

Verankerde bakstenen lijstgevel met gebruik van natuursteen voor plint met drie betraliede kelderopeningen, ordonnerende kordon vormende lekdrempels en omlijsting poort. Rechthoekige vensters met kwarthol profiel, 19de-eeuws houtwerk, op begane grond persiennes en traliewerk. Rondboogpoort in afgeschuinde omlijsting; verzorgde deur met naald, geïncurveerd kalf en Lodewijk XVI-ornamenten in het houten boogveld; afgeronde arduinen schamppalen. Sobere bakstenen achtergevel met twee aansluitende haakse vleugels. Dakvenster met zandstenen kruiskozijn en bouwnaden wijzen op samenvoeging van oudere panden. Ommuurde tuin gestut door middel van versneden steunberen.

Interieur. Tweebeukige kelder met tongewelf parallel aan de straat deels aangepast met kluis. Tuinvleugel: kelder uit de 18de eeuw met brede gordelbogen. Typerende planindeling en ruimtewerking met koetsdoorrit, rechts aansluitende vestibule en trappenhuis. Koetsdoorrit geritmeerd door pilasters en zuilen van de Dorische orde. Halfrond trappenhuis: witmarmeren vloer met zwarte marmer omzoomd, fraaie houten Engelse trap met ronde geornamenteerde houten trappaal en ijzeren spijlen pijnappel; rechthoekige glas-in-loodramen met onder meer figuratieve medaillons, opgenomen in een entablement met acanthusbladeren. Aan straatzijde, enfilade van 19de-eeuwse salons met stucplafonds en marmeren schouwen. Tuinvleugel met zware rocaillemotieven, sokkellambrisering met spiegels en marmeren schouw. Op de bovenverdieping: moerbalken en minder rijk uitgewerkte schouwen, behalve in kamer aan tuinzijde een rijk uitgewerkte rococoschouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 58/1850, nr. 114/1885, nr. 591/1923.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje