Stadswoning van 1673

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel gedateerd "16 / 73", doch oudere kern en latere aanpassingen onder meer in 1930 toevoegen van verankerde leeuw op topstuk. "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) van 1986-1987. Verankerde bakstenen, roodbeschilderde trapgevel (rechts 7 en links 5 treden + topstuk): licht uitkragende bovenverdieping op ietwat uitstekende puilijst. Heden enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters met deels afgeschuinde dagkanten, wijzend op hun vroegere afmetingen voor de verlaging in de loop van de 19de eeuw en toevoeging van natuurstenen lekdrempels; (dubbele) strek en (geblokte) ontlastingsboog met mascaronsluitstenen. Zoldervenster in geblokte rondboogomlijsting. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht. 19de-eeuws houtwerk of naar 19de-eeuws patroon.

Interieur. Behouden moer- en kinderbalken. In 1986-1987 naar de begane grond verplaatste spitsbogige lavabonis op geprofileerde posten met kapitelen met bladmotief van zandsteen en dito ingeschreven driepas met engelenhoofdjes. Engelse trap.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 345.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje