Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Jansstraat. Gebouwencomplex dat zich op L-vormige plattegrond, rond een binnenplaats uitstrekt tot aan het smalle Ieperstraatje. Hoofdvleugel: dubbelhuis van dertien + zes traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (mechanische pannen) met gevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw doch oudere kern. Aanpassingen onder meer in 1895, toevoegen van winkelraam in de drie rechter traveeën van de begane grond naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge); in 1913 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge), optrekken van de achtergevels tot drie bouwlagen, vervangen van het schild- door mansardedak, aanpassen van dakkapellen met oeil-de-boeuf tot rondboogvensters en wijzigen van de tudoringang in rechthoekige poort met erker; in 1935 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge), opsplitsen van het gebouw in twee woningen, voorzien van nieuwe ingang en garagepoort en aankleden van de feestzaal zogenaamd "Salons De Buck" (parallel aan de Ieperstraat) in art-decostijl.

Classicistische bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel, geritmeerd door licht gemarkeerde, naar het midden toe verspringende risalieten. Centrale poorttravee afgelijnd door hoekblokken onder driehoekig fronton met oculus; tweeledige, houten poort en houten erker geritmeerd door pilasters, op arduinen draagvlak en consoles. Horizontaal karakter benadrukt door gelede kordon, entablement met trigliefen en kroonlijst. Rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen met oren en diamantsluitsteen. Achtergevel gemarkeerd door rechthoekige travee-nissen.

Interieur. Vroegere, nu verdeelde herenwoning. Empiregetinte slingertrap Verschillende salons met sober lijstwerk en rozetten, aan de straatzijde nog voorzien van marmeren schouwen in neo-Lodewijk XVI-stijl.

Dwarsvleugel, met zicht op binnentuin, met kern opklimmend tot 16de-17de eeuw. Vensters met schuiframen en oorspronkelijke kleine roedeverdeling.

Achtervleugel aan Ieperstraat: vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met sporen van gedichte openingen en enkele rechthoekige vensters. Opgetrokken circa 1930 en in 1935 verbouwd tot feestzaal in art-decostijl.

Interieur. Volledig behouden in art-decostijl onder meer parket, gietijzeren zuilen die een open galerij dragen, bordestrap met bas-reliëfs op de achterwand.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 5 maart 1991, 4 december 1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 133 en 187/1895, nr. 6/1913, nr. 104/1935.