Hoeve ter Hille

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Hille

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen nabij de Grote Nete, als inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie Ferrariskaart. De oorspronkelijke hoeve werd voor een groot deel vernield bij het opblazen van de brug over de Nete bij het begin van de Tweede Wereldoorlog; enkel een gedeelte van het woonhuis bleef bewaard. Schuur, aansluitend wagenhuis en stallen werden volgens de eigenaars heropgebouwd in 1941.

Deels gekasseid, deels aarden erf met woonstalhuis ten zuiden, driebeukige schuur van vier traveeën en aansluitend wagenhuis van drie traveeën ten noorden. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, kunstleien), afgewolfd in woonstalhuis. Woning met rechthoekige muuropeningen onder beschilderde latei. Balk op slof in woonkamer. De gebouwen van 1941 worden gemarkeerd door lisenen en baksteenfriezen.

Het gebouw aan straatzijde, heden in gebruik als bijkomende schuur zou oorspronkelijk behoord hebben bij de nummer 101: verankerd bakstenen gebouw met puntgevel onder overkragend zadeldak met windborden (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) aan straatzijde; typische verwerking van gesinterde baksteen voor de hoeklisenen, omlijstingen en fries; korfbogige muuropeningen.