erfgoedobject

Stadswoning met klokgevel van 1776

bouwkundig element
ID
29678
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29678

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Klokgevel met jaartal 17/76 aan weerszij van topvenster in vlakke omlijsting. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1961 naar ontwerp van architect W. Verlinde (Brugge) onder meer herstel van het parement, vernieuwen van natuurstenen elementen, vervangen van rechthoekige vensters op begane grond door steekbogige, toevoegen van waaier in deurbovenlicht en het vernieuwen van de bovenramen met kleine roedeverdeling naar 18de-eeuwspatroon. Onderbouw van gesinterde baksteen en geveltop van gele baksteen. Gebruik van arduin voor kordons en steekbogige bovenvensters opgevat als drielicht op doorgetrokken onderdorpels.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 450/1959, 552/1959.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 342.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met klokgevel van 1776 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29678 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.