Neoclassicistisch hoekhuis ontworpen door I. Alleweireldt

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Naaldenstraat. Neoclassicistisch hoekpand van 1859, vermoedelijk naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1859 ter vervanging van een lijst- en tuitgevel. Diephuis van vier + oorspronkelijk acht traveeën, vanaf 1933 zes traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak. Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor lekdrempels en opengewerkte borstwering met balusters op tweede bouwlaag. Hoofdgestel op geprofileerde modillons van terracotta. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, per travee opgenomen in vlakke omlijsting met oren en doorlopende posten bijkomende rozetsluitsteen op de lagere derde bouwlaag; verzorgd houtwerk. Verlaagde benedenvensters; aangepaste, doch op oorspronkelijke plaats behouden deur. Zijgevel met soortgelijke ordonnantie; benedenvensters voorzien van lekdrempelconsoles en persiennes.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1/1859, nr. 550/1933.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje