Huis 't Gouden Kussen

Beschrijving

Zogenaamd "'t Gouden Kussen", zie gevelsteen boven het portaal, tot 1929 verwerkt in de gevel. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met gevel van 1674. "Kunstige Herstelling" van 1879. In 1929 wijziging van de begane grond, zie huidig uitzicht, in plaats van middendeur tussen twee vensters; tevens toevoegen kantelen. Neobarokgetinte gekanteelde gevel met centrale trapgevel (7 treden + topstuk). Verankerde gele baksteenbouw met gebruik van rode voor de ontlastingsbogen en natuursteen voor de plint, negblokken en de plastische neobarokdeuromlijsting. Twee brede winkelramen onder houten puibalk en geblokte ontlastingsboog met figuratieve sluitsteen. Bovenvensters met zandstenen negblokken, lekdrempels en geblokte ontlastinsgbogen met mascarons en uitgespaarde voegen. Dito zoldervenster omringd door drie oculi met geprofileerde omlijsting en korte druiplijst.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Portefeuille 193 nr. 95.