Classicistisch herenhuis met koetshuis

Beschrijving

Classicistisch herenhuis met bijhorend koetshuis; aanvankelijk dubbelhuisopstand uit het vierde kwart van de 18de eeuw ter vervanging van twee diephuizen. 1832: wijzigen van muuropeningen - onder meer middendeur tot venster -, aanpassen van de oorspronkelijk geprofileerde omlijsting en verbouwen van de twee linker traveeën tot poorttravee. Enkelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven gecementeerde plint met zes kelderopeningen. Belijnende arduinen kordon vormende lekdrempels op de tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Rondbogige koetspoort met verzorgd houtwerk en waaier onder een houten erker getypeerd door een Venetiaans venster.

Interieur. Slingertrap ingewerkt in overkoepelde ronde koker met centraal bovenlicht; acht pilasters met Ionische kapitelen. Salon in late empirestijl aan de straatzijde met streng symmetrische opbouw, zwartmarmeren schouw versierd met stucwerk op schouwboezem. Plafond met lijstwerk en rozet.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwging Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 27/1832.