Stadswoning met laatbarokke klokgevel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Middelburgstraat. Diephuis van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Laatbarokke klokgevel van circa 1700. Baksteenbouw verlevendigd door witstenen elementen onder meer negblokken, hanenkammen, hoekkettingen, rollaag, lijstwerk en volutes in de topbekroning, doorgetrokken geprofileerde onderdorpels, mascarons boven de sluitstenen op bovenverdieping; bepleisterde plint. Rechthoekige openingen met afgeschuinde dagkanten; rondboogvormig zoldervenster. Zijgevel: beschilderde en verankerde lijstgevel. Rechthoekige vensters, waarvan vier gedicht en twee op benedenverdieping in vlakke omlijstingen met oren en twee beluikt.

Interieur. Oorspronkelijke balklagen en dakconstructie met schaargebinten. Aanbouw van vier traveeën met lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen); rechthoekige openingen op bovenverdieping onder houten latei.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 292.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje