Stadswoningen met winkel

Beschrijving

Breed- (nummer 39) en diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met oudere kern, wellicht opklimmend tot 17de-18de eeuw, zie kelders met graatgewelven. Uit de structuur van kelders en dak blijkt dat de panden nummers 39 en 41 tot één zelfde constructie hebben behoord.

Nummer 39, met gevel van 1931, ontstaan door toevoeging van linker travee van nummer 41. Verankerde bakstenen lijstgevel met bekronend neobarokdakvenster; gebruik van witsteen voor rollaag, bolkozijn, driehoekig fronton en bolspits van dakvenster en mascarons van de ontlastingsbogen, - op benedenverdieping varkenskoppen, zie voormalige winkeluitbating "Wild-Gevogelte Vileyn". Licht getoogde vensters met afgeschuinde dagkanten. Kroonlijst op klossen.

Interieur. Kelder met drie graatgewelven waarvan derde deels onder nummer 41 loopt.

Nummer 41, met gevel gedateerd 1672. 1931: aanpassen van de top na versmallen van de gevel waarvan één travee naar nummer 39 gaat. Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk). Blauwgeschilderde arduinen 18de-eeuwse pui onder puilijst; geprofileerde korfboogingang en licht getoogde vensters tussen brede penanten; 18de-eeuwse steenhouwersmerken te identificeren met P.C. Trigalet en J. Lisse (Arquennes). Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten. Topstuk met rondboogvenster in geblokte omlijsting; twee gedichte en een open oculus in natuurstenen omlijsting. Windvaan. Achtergevel: bakstenen puntgevel met vlechtingen en beluikte rondboogopening in top.

Interieur. Kelder met twee graatgewelven op deels ingebouwde middenpijler. Eikenhouten dakconstructie met twee schaar- en nokgebinten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 288/1931.