Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerk met omringende parking gelegen tussen de Lierbaan en de Alice Nahonstraat.

Historiek

Evenals Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, was Sint-Niklaas-Waver één van de zogenaamde "Waverparochies" in het Waverwoud, die in 1265 erkend werden door de bisschop van Kamerijk. Van de vroegste bouwgeschiedenis van de vroegere kerk van Putte is niets bekend aangezien alle archiefstukken van voor 1611 verloren gingen tijdens de 16de-eeuwse godsdiensttroebelen. In de 17de eeuw werd een nieuwe toren (1612-1614) gebouwd en in de 18de eeuw werd de kerk vernieuwd en uitgebreid met zijbeuken. Vergrotingsplannen van J. Schadde van 1862-1863 werden nooit uitgevoerd. Huidige neogotische kerk van 1891-1894 naar ontwerp van L. Blomme.

Beschrijving

Georiënteerde, driebeukige kruisbasiliek met westtoren; toren tussen polygonaal uitspringende doopkapel ten noorden en bergplaats ten zuiden, schip van vier traveeën, transeptarmen van twee traveeën met vlakke sluiting en koor van drie rechte traveeën met zevenzijdige sluiting en lagere halfronde kooromgang; sacristie en bergplaatsen in de oostelijke kooroksels. Baksteenbouw met zandstenen sokkel en decoratieve en constructieve verwerking van natuursteen en van gesinterde steen voor banden, getande en overhoekse baksteenfriezen; leien zadel- en lessenaarsdaken. Ritmerende steunberen en spitsboogvensters, in koor met bekronende oculus.

Vierkante toren van vijf geledingen onder ingesnoerde naaldspits, gemarkeerd door kordons en met halfronde traptoren ten noorden. Schouderboogdeur onder boogveld met roosvenster in geprofileerde spitsboogomlijsting op colonetten.

Interieur

Deels bepleisterd en beschilderd bakstenen interieur; spitsboogarcaden op zuilen met arduinen, polygonale of ronde sokkels en koolbladkapitelen, bekronend triforium. Bakstenen kruisribgewelven met gesculpeerde sluitstenen op gebundelde colonnetten. Decoratieve beschildering van het koor met heiligenprocessie en sjablonen.

Mobilair. 16de-eeuwse, houten beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Wivina, respectievelijk afkomstig uit de Bremkapel en de Sint-Niklaaskapel. Gepolychromeerd houten beeld van Heilige Jozef met Kind van 1903 door F. De Vriendt. Neogotische altaren van steen en hout uit de bouwperiode, onder meer hoofdaltaar door P. Roemaat (1896). 18de-eeuwse kerkmeesterbank. Neogotische communiebank van 1897 en preekstoel door P. Roemaat van 1900. Vier eikenhouten classicistische biechtstoelen uit het einde van de 18de eeuw, twee van M. Geets en twee van J.F. Van Geel. Glasramen gesigneerd "L.C. Crespin Del./F. Crickx Fec." Orgel van het huis Stevens (1891).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen, Putte St.-Niklaaskerk.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Heist-op-den-Berg, Brussel, 1973, 27-28.
  • MEUL V., Jozef Schadde (1818-1894). Provinciale architect van het arrondissement Mechelen van 1853 tot 1869, licentiaatsverhandeling K.U.Leuven, 1992, 163-166.

Auteurs: Steyaert, Rita