• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1800 na het verdwijnen van de Sint-Pieters- of Wisselbrug. 1853: vervangen van de oorspronkelijke pui met centrale ingang en twee bolle vensters; huidige arduinen pui met entresol naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) van 1938. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1992 naar ontwerp van ir.-architect J. De Graeve (Brugge) onder meer schilderen van het parement en herstellen van lijstwerk op basis van resterende sporen.

Laatclassicistische lijstgevel met empire-inslag; vrij uitzonderlijk baksteenrood parement met horizontale imitatievoegen, aangebracht met het oog op de latere, niet uitgevoerde bepleistering. Op tweede bouwlaag, gevelbreed balkon met smeedijzeren hek in plaats van verticale spijlen; rondboogvensters met geprofileerde witbeschilderde archivolt op doorgetrokken imposten. Haast vierkante bovenvensters met sierlijke vensterleuningen rustend op lekdrempels op consoles. Kroonlijst op klossen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 0028/W.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2360/1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2/1853, nr. 312/1938.