Stadswoning gedateerd 1681

Beschrijving

Breedhuis van negen + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Oude Burg, Vlaamse pannen). Jaarankers 1681 doch in de loop van de 19de eeuw aangepaste vensters. In 1992 consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect W. Van Daele (Zedelgem). Verankerde okergeelbeschilderde gevel van baksteen bestaande uit een lijstgevel tussen twee trapgevels (respectievelijk 6 treden en 5 treden + topstuk). Trapgevel aan de Nieuwstraat, oorspronkelijk uitkragend op drie rondbogen, zie hoekconsole, om de hoek voortgezet in twee geblokte rondbogen op volutevormige kraagstenen; heden slechts lichtjes uitkragend op een geprofileerd lijst, met twee natuurstenen hoekconsoles. Hogerop natuurstenen kruiskozijn met doorgetrokken onderdorpels. Bovenvensters in trapgevel met afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen. In top kant Nieuwstraat bolkozijn en top kant Oude Burg met rondboogvormige opening.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1471/1990.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 157.