Huis Devadder

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Devadder

Beschrijving

Het zogenaamde "Huis Devadder" hoorde oorspronkelijk bij het Hof van Watervliet, in een latere periode afzonderlijk verkocht en in de loop van de 19de eeuw opgesplitst in twee afzonderlijke woonhuizen. Het geheel bestaat uit verschillende gebouwen. Oorspronkelijk voorhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen wordt in 1992 vervangen door nieuwbouw waarvan de kroonlijst op haar initiële hoogte met de oorspronkelijke kalkzandstenen werd gereconstrueerd.

Achterhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht doch 15de-eeuwse kern, zie sporen van kalkzandstenen kozijnen, onder- en bovendorpels. Vensters op begane grond afgewerkt met halfronde verdiepte blindnissen.

Interieur. Kelder met tongewelf. Bewaarde balklaag. Op begane grond kleine ruimte overwelfd met twee graatgewelven - vermoedelijk van vroegere gaanderij. Op de verdieping 15de-eeuwse vensterkorf.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje