Stadswoning Sint-Barbara

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Sint-Barbara", thans vakbondslokalen van Algemeen Christelijk Werkliedenverbond. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Uit de 16de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aanpassen van de muuropeningen, zie sporen Brugse travee, type I. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1977 naar ontwerp van architecten W. De Simpelaere en F. Sohier (Brugge). Verankerde bakstenen tuitgevel met gebruik van zandsteen voor hoekblokken. Rechthoekige muuropeningen, deur met arduinen bordes en ijzeren leuningen. Verankerde zijgevel gemarkeerd door een dakvenster in tuitgevel en schoorsteenschacht met rookmond afgedekt door pannen.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1381/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1105/1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 265.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 433, p. 22, 58, 157, 686.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje