Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: linkerdeel

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van respectievelijk drie, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) gevat tussen twee puntgevels. Vormt oorspronkelijk één bouwvolume op U-vormige plattegrond, thans opgesplitst in drie panden. Huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen. Vroegere structuur van 18de-eeuws herenhuis deels afleesbaar van Poppkaart (1865) en interieur. Uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw doch oude kern, zie 16de-eeuwse achter- en puntgevel van nummer 30; aangepaste muuropeningen met 18de-eeuws houtwerk bewaren afgeschuinde dagkanten en ontlastingbogen; geveltop met beluikte korfboogopeningen en in top gevat in rondboognis. Verankerde bakstenen lijstgevel met gebruik van zandsteen voor kruis- en bolkozijnen, ornamenten als aanzet- en sluitstenen van ontlastingsbogen en ter verfraaiing van de dakvensters. Rechthoekige bovenvensters; rechts deurvenster met smeedijzeren 18de-eeuwse leuning. Twee dakvensters met driehoekige frontonbekroning en rondboogvormige muuropening in geprofileerde omlijsting.

Interieur nummer 30. Twee traveeën brede tweebeukige kelder onder voorhuis; gordelbogen op middenzuil. Kelder achteraan met tongewelf. Op verdieping 18de-eeuws salon aan straatzijde met kamerhoge houten lambrisering; ingemaakte kasten; bewaard hang- en sluitwerk; alkoofnis; getamponeerde brede planken vloer; moerbalken. Vooraan 18de-eeuws spant, getelmerkt. Achteraan gedeeltelijk bewaarde sporenkap. Voormalige koetsdoorrit met rondboogarcade uitgevend in koetshuis straat.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 253.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje