Grand Hotel du Sablon

Beschrijving

Zogenaamd "DE VIJF TORENTJES", zie opschrift en hergebruikte gevelsteen in het uitgewerkte centrale aediculadakvenster of zogenaamd "GRAND HOTEL DU SABLON", zie opschrift in de cartouche van de middentravee. Hotel van 1886 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) ter vervanging van drie hiertoe gesloopte panden met trap- en klokgevels. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1983 naar ontwerp van architect W. D'Hont (Gent?). Eclectische, rijke neovlaamserenaissance lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centrale, monumentale inkompartij. Verankerde (lelie-ankers) rode baksteenbouw in combinatie met gesinterde baksteen voor plint en horizontale banden, gele baksteen voor pilasters van de bovenverdieping, geglazuurde bakstenen voor de geometrische fries onder de kroonlijst en Euvillesteen of arduin voor verdere decoratie. Plint met drie getraliede, tweeledige kelderopeningen. Benadrukte poorttravee met superpositie van de drie zuilenorden; deurvenster met balusterbalkon tussen Ionische driekwartzuilen. Rechthoekige benedenvensters onder blind boogveld met sluitsteen onder meer mascarons; behouden houtwerk onder meer tandlijst en geprofileerde makelaar; bovenvensters opgenomen in Ionische portiektravee met van gecanneleerde basementen voorziene pilasters. Dakkapellen opgevat als aediculavensters met vaasbekroning van terra cotta. Rechthoekige poort geflankeerd door geblokte pilasters met diamantkoppen onder een gestrekte kroonlijst op consoles met inscriptie "Desmet-Desmedt", verwijzend naar de bouwheer. Deels beglaasde en getraliede vleugeldeur met neogotische briefpanelen onderaan; getorste naald onder neogotisch baldakijntje. Achterhuis van 1789.

Interieur. Neoclassicistische hal als wintertuin onder glazen koepel van 1927 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge), zuilengalerij met arcaden aan drie zijden aansluitend bij de salons; aan straatzijde inrichting van 1886, zie stuclambrisering met palmetfries, uitgewerkte stuclijst met tandmotief, palmetten en acanthusbladeren, marmeren schouwmantel waarboven stucversiering met uitgespaarde rondboogspiegel. In de huidige bar een vermoedelijk natuurstenen gotische schouw met geprofileerde rechtstanden uitlopend op koppel. Schouw vermoedelijk afkomstig van één der vroegere huizen.

Bijhorend pand aan de Kopstraat met lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen in plaats van lijstgevel van 1864.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 90/1864, nr. 71/1886, nr. 747/1927.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag. Zorg en zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 81-85.
  • CONSTANDT L., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 193.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 252.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje