Herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Geerwijnstraat. Hoekpand met laatclassicistisch uitzicht op L-vormig grondplan; in feite samenvoeging van twee breedhuizen; acht + zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Aan Muntpleinzijde: de vijf linker traveeën bewaren oudere kern; drie rechter traveeën zijn tot 1861 een blinde muur met poort en krijgen dan bovenvensters; in 1881 wordt deze poort vervangen door vensters; in 1936 wordt het houtwerk van vijf rechter traveeën op de begane grond vervangen, zie huidige situatie. Aan Geerwijnstraat: in 1923 uitbreiding van drie naar de huidige zeven traveeën.

Deels bakstenen, deel bepleisterde, verankerde en witbeschilderde lijstgevel met middenrisaliet over drie traveeën, in 1861 bekroond door fronton met oculus. Rechthoekige openingen op lekdrempels, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen. Gelijkaardige opstand aan de Geerwijnstraat, echter met twee blinde rechter traveeën.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 11 mei 1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1243bis/1861, nr. 25/1881, nr. 61/1936.