Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Leeuwstraat. Samenstel van twee diephuizen van samen vijf en zes traveeën en twee bouwlagen onder (afgewolfd) zadeldak (Vlaamse pannen); linker pand met 17de-eeuwse kern en aanpassingen met betrekking tot lekdrempels in 1854, rechts, gebouwd in 1855 ter vervanging van lijstgevel van één travee en één bouwlaag met zijtuitgevel en toevoeging van pand in Leeuwstraat nummer 3. 1928: dichten van enkele vensters aan Leeuwstraatzijde. Beschilderde baksteenbouw, verankerde linker trapgevel (7 en 6 treden + topstuk) en rechts lijstgevel. Rechthoekige 19de-eeuwse vensters; sporen van ontlastingsbogen op de bovenverdieping van de trapgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 37/1854, nr. 59/1855, nr. 1015/1928.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 229.