Neoclassicistische herenhuis met poortgebouw

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Geerwijnstraat. Monumentaal neoclassicistisch hoekpand op U-vormige plattegrond; vijf + één hoektravee + vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak gebouwd in 1851, mogelijk naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge), in plaats van tuit-, lijst- en trapgevels. Later gesplitst. Oudere, ingebouwde kern, zie verankerde tuitgevel aan koerzijde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met keldermonden. Gevel geleed door imitatievoegen op de door puilijst afgelijnde begane grond; traveeën van de bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters onder het entablement met verdiepte panelen gealterneerd door modillons die de kroonlijst opvangen. Licht getoogde benedenvensters en deuren in geprofileerde omlijsting met oren; rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen bekroond met halfrond fronton; lekdrempels op gegroefde consoles. Ten dele behouden ramen, 19de-eeuws houtwerk.

Rechts, poortgebouw van één bouwlaag met hoge poort in geprofileerde omlijsting met oren en sluitsteen; behouden vleugeldeur met twee getraliede bovenlichten; lagere, latere garagepoort in de rechter travee.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier W/01081 (+1073).
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 93/1851.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje