Stadswoning van 1832

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1832

Beschrijving

Breedhuis van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebouwd in 1832 in plaats van twee of meerdere panden; circa 1990-1992 is het volledige pand achter de gevel gesloopt en herbouwd naar ontwerp van architecten L. en A. Dugardyn (Brugge). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; muurankers. Rechthoekige houten poort in zesde travee is ingang naar godshuizenbeluik zie nummers 6-16. In rechter travee, typerende laatclassicistische houten erker, steunend op twee natuurstenen consoles; twee hoekpilasters met Corinthische kapitelen onder een met palmetten versierde fries en omlopende kroonlijst. Rechthoekige openingen, met persiennes op de begane grond en doorgetrokken lekdrempels van arduin op de bovenverdieping. Grote ommuurde tuin, palend aan de zogenaamde "Vette Vispoort".

Nummer 6, achter de tuin van nummer 18 en bereikbaar via Vette Vispoort: 18de-eeuws breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, (nok parallel aan de Speelmansrei). Verankerde bakstenen puntgevel.

Interieur. Korfboognis met afgeschuinde dagkanten; in het verlengde galerij van baksteen met drie korfbogen op twee zuilen en halfzuilen.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 1815 en 2345/1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 89/1832.
  • CONSTANDT L., Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 147-148.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 225, 227 en 229.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje