Kapel Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede

Beschrijving

Kapel van het gehucht Zonderschot, zie Zonderschotsesteenweg. Kapelanie opgericht in 1942, gevolgd door de bouw van een voorlopige kapel, heden grondig aangepast en omgevormd tot parochiecentrum. Bij Koninklijk Besluit van 13 maart 1954 werd de kapelanie verheven tot hulpparochie. Eerstesteenlegging huidige kerk op 5 maart 1966.

Sobere zaalkerk naar ontwerp van architect E. Spiessens (Heist), met medewerking van W. Tuyls voor het interieur. L-vormige baksteenbouw met verwerking van beton onder plat dak, atrium en vrijstaande vierkante toren onder plat dak met bekronend kruis. De opengewerkte gevelwanden bevatten glas-in-loodramen van glazenier J. Hendrickx. Interieur vooral gericht op het functionele.

Mobilair

Centraal altaar; abstract schilderij "De lanssteek", D. Lemmens, 1988 en modern houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind van L. De Gheus, 1961.

• WELTERS P., Beknopt overzicht van de kerken van Heist-op-den-Berg, Heist-op-den-Berg, 1992, p. 32-33.