Ambachtshuis van de visverkopers

Beschrijving

Voormalig ambachtshuis van de visverkopers, zie nissen met beschermheiligen Heilige Petrus en Heilige Andreas, heden verdeeld in twee panden. Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Jaarankers en -cartouche 1621. Gekanteelde laatgotisch-getinte schermgevel van verankerde baksteen; resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1933 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge): onder meer vernieuwen parement, plaatsen van heiligenbeelden, invoegen van glas in lood en wijzigen van de begane grond naar analogie met de bestaande linker travee met gekoppelde muuropeningen en natuurstenen penanten op een dito plint Gebruik van zandsteen voor de kruis-, drielicht- en bolkozijnen en ornamenten als heiligenbeelden, cartouches en twee schietgaten aan weerszijde van de middentravee. Uitkragende bovenverdieping op een korfboogfries met consoles. Brugse travee als variante op type II, hier met doorgetrokken middenpenant.

• Stadsarchief Brugge, Portefeuille 104, nr. 23.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 150-151.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 222.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje