Stadswoning In de Lelie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning In de Lelie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Huis zogenaamd "In de Lelie", zie naamcartouches. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, achteraan afgewolfd (Vlaamse pannen); nieuwe cartouche met jaartal 1626. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1887 naar ontwerp van architect E. Delplace (Mons): onder meer vervangen van twee vroeg 19de-eeuwse bolle ramen met kleine roedeverdeling en opnieuw invoegen van kruiskozijnen in rondboognissen aanzettend op geprofileerde basissen. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1958 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge). Verankerde bakstenen tuitgevel met steekboogvormig fronton en smeedijzeren windvaan. Gebruik van zandsteen onder meer voor winkelpui, kruiskozijnen en boogveldcartouches. Geveltop: geblokte rondboogopening tussen twee kleinere, en erboven twee ruitvormige en één ronde opening in zandstenen omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Portefeuille 192, nr. 28; Bouwvergunningen, nr. 1150/1958.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 221.