Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke gevel vermoedelijk van 1678, circa 1900 grotendeels herbouwd naar bestaande toestand. Verankerde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk), deels bepleisterd en witbeschilderd. Gebruik van zandsteen onder meer voor cartouches, op derde bouwlaag hoekblokken, hanenkammen en speklagen.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 221.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Het pand bewaart een oude, nog niet nader gedateerde sporenkap met drie schaargebinten. Uit de coherente reeks telmerken blijkt dat de eerste twee sporenparen aan de kant van de Markt zijn verwijderd. Dat gebeurde waarschijnlijk bij de bouw van de huidige bakstenen gevel rond 1678. Het huis moet oorspronkelijk een houten gevel met overkragingen hebben gehad.

• VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.