Huis Die Maene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Die Maene

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Huis zogenaamd "Die Maene", zie gevelstenen en de afbeelding van een maan. Diephuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, achteraan afgewolfd (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke houten gevel vervangen door lijstgevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1947 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge). Verankerde trapgevel (11 treden + topstuk) in neo-Brugse stijl van gele baksteen gecombineerd met zandsteen voor vensterkozijnen en arduin voor onderbouw. Brugse travee type I; borstwering met onder meer gekoppelde korfboogjes en boogvelden met gekoppelde driepassen. Glas in lood ramen en beluikte opening in top.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 419/1946.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 158.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 217.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje