Burgerhuis Onse Vrauwe van Montserrat

Beschrijving

Sinds 1550 één pand, zogenaamd "Onse Vrauwe van Montserrat", van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, zie kaart van Marcus Gerards (1562): sobere lijstgevel met typerende renaissancepoort in eerste travee 1840: opgetrokken tot twee en een halve bouwlaag onder één schilddak. 1870: gesplitst in vier panden, waarbij poort in 1874-1876 wordt overgebracht naar het voormalige jezuïetencollege aan de Boomgaardstraat nummers 1-5. Heden één diep- (nummer 9) en drie breedhuizen (nummers 11, 13, 15).

Nummers 9, 13 en 15: bepleisterde lijstgevels met gebruik van arduin voor plint en lekdrempels; zichtbare ankers in nummers 13 en 15: bewaard 19de-eeuws houtwerk. Nummer 9 met kelder met tongewelf en kaarsnissen; in 1909 gevelverfraaiing onder meer door aanbrengen van erker en versieringen in neo-Lodewijk XVI-stijl onder meer paneelwerk met festoenen, gecanneleerde pilasters en lauwerkransen; nummer 11 nieuwbouwappartement van 1964 naar ontwerp van architect R. Coppens (Knokke); nummer 13 met in 1924 toegevoegde houten erker en drieledige winkelpui; nummer 15 met bewaard houtwerk onder meer deur van 1946 in omlijsting van arduin uit het derde kwart van de 19de eeuw.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, juli 1989, 18 december 1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 220/1909, nr. 142/1924, nr. 255/1946, nr. 305/1964.